Reklam Kurulu Mart 2024 Kararları
Yazan: Zeynep Taydaş | 29 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu (“Kurul”) tarafından 12 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen ve ana gündem konusu elektronik ticarette üyelik uygulamaları, hedefli reklamcılık ve tüketicilerin kişisel verilerinin rızaları olmaksızın alınmasına yönelik internet sitesi tasarımları olan 343 sayılı toplantıda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (“Kanun”) kapsamında tüketicileri yanıltan veya tüketicinin tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar yönünden toplam 134 dosya incelenip 119’u mevzuata aykırı bulunarak haklarında idari para ve/veya anılan reklamları durdurma ve/veya düzeltme cezası verilmesine karar verilmiştir.

12 Mart 2024 tarihli ve 343 sayılı toplantı ile özellikle internet alışveriş sitelerinin üyelik şartları mercek altına alınmış olup Kurul tarafından değerlendirmeye alınan on iki dosyaya ilişkin idari yaptırım uygulanmıştır.

Kurul tarafından verilen çeşitli kararlara aşağıda yer verilmiş olup Kurul tarafından verilen kararların tamamına buradan erişebilirsiniz.

1.İLETİŞİM HİZMETLERİ

  • • 2024/2148 Numaralı T**** A.Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait “T**** T*******’la Fiber İnternet Her Yerde!” başlıklı reklam Kurul tarafından incelenmiş; firmaya ait internet sitesinde Türkiye haritası görseli üzerinden firmanın fiber internet hizmetine ilişkin destek, altyapı, hız gibi unsurlar ile tanıtımının yapıldığı, sitenin ise yayında olmadığı hususu tespit edilmiştir.

Şikayet konusu reklama ilişkin yapılan incelemeler neticesinde; Kurul tarafından şirkete ait internet sitesinde fiber internet hizmetinin tanıtımının "T*** T*****'la Fiber İnternet Her Yerde! Fiber altyapımızla Türkiye’nin dört bir yanındayız." cümlesi ile yapıldığı, tanıtımın tüketici nezdinde söz konusu hizmete Türkiye sınırları içerisindeki herhangi bir konumdan erişilebileceği yönünde kanaat oluşturduğu belirtilmiştir. Kurul tarafından, fiber internet bağlantısının sağlanabilmesi için bölgede uygun altyapı bulunması gerektiği fakat tanıtımda altyapının sağlanması gerektiği hususuna değinilmediği, belirli bir tarifeye yer verilmese de sabit internet hizmetinden bahsedilmiş olduğu, böylece ortalama tüketicinin algılama düzeyi ve reklamın tüketici üzerindeki etkileri düşünüldüğünde reklamın gerçeği yansıtmayarak tüketicinin mağduriyetine yol açabileceği ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

Söz konusu inceleme konusu tanıtımların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 9/1, 9/2, 18/1, 18/2, 18/5, 18/6, 18/7 ve 27/7-a maddelerine, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61.maddesi hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek reklam veren T****** A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63.ve 77/12.maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

2.DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI VE TEKNOLOJİ

  • • 2023/7816 Numaralı A***** E***** E**** A***** S*** ve T**** A.Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait ***** adresli internet sitesinde satışa sunulan "A**** A***** Techno Grill Dijital Izgara ve Tost Makinesi- Paslanmaz Çelik" isimli ürüne ilişkin tanıtımlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Kurul tarafından incelenen tanıtımda, "A**** A***** Techno Grill Dijital Izgara ve Tost Makinesi- Paslanmaz Çelik" isimli ürünün özellikleri sayılırken çıkarılabilir döküm ve plakalar ifadelerinde yer verilerek 2000W gücü ve yapışmaz döküm plakaları sayesinde eşit ve hızlı pişirme sağladığı ile plakalarının çıkarılabileceği ve elde kolayca yıkanılabileceği belirtilmiş; ürün görselinde plaka bulaşık makinesi içerisine yerleştirilmiştir.

Bunun aksine, ilgili ürünün kullanma kılavuzunda plakaların asla bulaşık makinesi koyulmaması gerektiği belirtildiğinden ve firmadan yazılı açıklama ve ispat niteliğinde belge, bilgi talep edildiği halde cevap alınamamış olduğundan Kurul tarafından şikayet konusu tanıtımın ürünün kullanımı konusunda çelişkili ifadelere yer vererek gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle tüketiciyi yanılttığı ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

Söz konusu inceleme konusu tanıtımların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1,7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a, 9/1, 9/2, 9/4, 9/5, 18/6, 18/7 ve 32/1. maddeleri,  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesi hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek reklam veren A***** E***** E**** A***** S*** ve T**** A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/12.maddeleri uyarınca 347.128-TL (Üçyüzkırkyedibinyüzyirmisekiz Türk Lirası) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

3.DİĞER MAL VE HİZMETLER

  • • 2023/7144 Numaralı D*****  E****** H***** ve T***** A. Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait ****** adresli internet sitesinde yer alan "H**** 90 512 GB 12 GB Ram" isimli ürüne ilişkin tanıtımlar Kurul tarafından incelenmiş, tüketicinin 13.09.2023 tarihinde ürünü 215 *** 972 sipariş numarasıyla satın aldığı tespit edilmiştir.

Kurul tarafından yapılmış olan incelemeler neticesinde; firmaya ait ****** adresli internet sitesinde yer alan "H**** 90 512 GB 12 GB Ram" isimli ürün tanıtımlarında ürünün tüketiciye teslim edileceği tarih bilgisine yer verildiği ancak tüketicinin reklam konusu ürünü satın alması sonrası firma tarafından teslim tarihinin değiştirildiği, söz konusu durumun ise tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendirilmiştir.

Bu itibarla, Kurul tarafından söz konusu tanıtımların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a ve 32/1. maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61 inci maddesi, hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek reklam veren D*****  E****** H***** ve T***** A. Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63.ve 77/12. maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

4.KOZMETİK VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİ

  • • 2024/2894 Numaralı İ**** C***** K***** Limited Şirketi Kararı

Şikayet edilen firmaya ait **** adresli internet sitesinde yer alan tanıtımlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Firmaya ait "Wrinkless Cream" isimli ürünün tanıtımlarında ürünün kırışıklıkları yok ettiği, göz altı morlukları ve torbalarını geçirdiği, sarkmaları yok ettiği, cilt derisini kalıcı olarak yenilediği, lekeleri giderdiği, deri altı hücrelere direkt etki ederek hücre yenileyici olduğu belirtilmiştir. Kurul tarafından söz konusu tanıtıma dair yapılan incelemeler sonucunda; tanıtımın sağlık beyanı içeren ifadeler içerdiği fakat Kozmetik Mevzuatına tabi olan kozmetik ürünlerinin etkilerinin geçici olması gerektiği ve insan vücudunun dış kısımlarına uygulandığı; bu itibarla tanıtımın Kozmetik Mevzuatındaki ürün tanımını aştığı ve tüketiciyi yanıltıcı nitelik sergilediği değerlendirilmiştir.

Netice olarak, inceleme konusu tanıtımların Kozmetik Ürünler Yönetmeliği’nin 4/ö, 23/1. maddeleri,  Sağlık Beyanı Denetimi Hakkında Yönetmelik’in 4/1-d, 5/2, 5/4. maddeleri, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a, 26/1 ve 32/1. maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesi hükümlerine aykırı olduğu Kurul tarafından vurgulanarak reklam veren İ**** C***** K***** Limited Şirketi hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/12. maddeleri uyarınca durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

5.HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR

  • • 2023/152 Numaralı T***** M**** K**** M***** P*** A.Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait **** adresli internet sitesinde yer alan haksız ticari uygulamalar Kurul tarafından incelenmiştir.

Şikayet konusu **** adresli internet sitesinde satışa sunulan ürünlerin tüketiciler tarafından satın alınması sürecinde tüketicilere giriş yapma, üye olma ve üye olmadan devam etme seçenekleri sunulsa da tüketicinin üye olmadan devam etme seçeneğini tercih etmesi ihtimalinde dahi e-posta adresini doğrulaması gerektiği, akabinde aydınlatma metni kutucuğunun işaretlenmesinin zorunlu tutulduğu, aydınlatma metninde tüketiciye ait e-posta adresinin kaydedilip favori listesine, ilgi ve beğenilere yönelik  reklamcılık faaliyetleri kapsamında çalışma yapılması, ilgi ve beğenilere uygun ürünlere ait indirim ve kampanyaların iletilmesi gibi amaçlarla işleneceği koşullarına yer verildiği tespit edilmiştir.

Kurul tarafından, şikayet konusu internet sitesinde yer alan zorlayıcı koşul ile tüketicinin hedefli reklamcılık ve pazarlama uygulamaları kabul etmek zorunda bırakıldığı, tüketiciye üyeliksiz alışverişte söz konusu uygulamaları kabul etmeme seçeneğinin sunulmadığı, ürün satın aldıktan sonra tüketiciye verilerinin kaydedilmemesi imkanının sunulmadığı, ilgili uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için tüketicilerin yalnızca üyelik aşamasında açık rızalarının alınarak hedefli reklamcılığı kabul etmelerinin sağlanması gerektiği; üye olmaksızın yapılan satın alma işleminde tüketicilerin karar ve seçim iradesinin olumsuz etkilenip tüketicilerin açıkça bilgilendirilmediği değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, inceleme konusu ticari uygulamaların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 28/1, 28/2, 28/4, 29/1 ve 32/1. maddeleri ile ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar Eki’nde yer alan A -Aldatıcı Ticari Uygulamalar/22.maddesi, - 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 62. maddesi, hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek ticari uygulamada bulunan T***** M**** K**** M***** P*** A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63.ve 77/13. maddeleri uyarınca anılan ticari uygulamaları durdurma cezası verilmesine ve yukarıda yer verilen hususları içerecek şekilde inceleme konusu uygulamanın düzeltilmesine karar verilmiştir.

  • • 2023/152 Numaralı A**** T**** P***** H**** Ltd. Şti. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait **** adresli internet sitesinde yer alan üyeliğe yönelik ticari uygulamalar Kurul tarafından incelenmiştir.

Şikayet konusu **** adresli internet sitesinde; satın alma sürecinde tüketicilere yalnızca giriş yapma ve hesap oluşturma seçeneklerinin sunulduğu, hesap oluşturma sürecindeyse tüketicinin, firmaya ait kullanım ve satış koşullarını kabul etmesi gerektiği, daha fazla bilginin temini için çerez bildirimi, gizlilik bildirimi ve tanımların incelenmesi gerektiği tespit edilmiştir.

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda; tüketiciye zorunlu tutulan koşul ile seçim imkanı tanınmayarak tüketicinin hedefli reklamcılığı kabul etmek zorunda bırakıldığı, ilgili metnin tasarımının tüketicilerin karar verme veya seçim yapma iradesini olumsuz etkilediği, tüketicilerin açıkla bilgilendirilmemesinin firma lehine değişikliklere sebep olduğu, tüketiciye verilerinin kaydedilmemesi imkanının sunulmadığı, tüketicilerin hesap oluşturması akabinde hesap ayarlarında yapacakları değişikliğin tüketiciyi zor bir yola sokması dolayısıyla aykırılığın giderilmediği, üyelik aşamasında tüketicinin açık rızasının alınması ile hedefli reklamcılığı kabul etmelerinin sağlanması gerektiği değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak, inceleme konusu ticari uygulamaların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 28/1, 28/2, 28/4, 29/1 ve 32/1. maddeleri ile ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar Eki’nde yer alan A -Aldatıcı Ticari Uygulamalar/22. maddesi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 62. maddesi, hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek ticari uygulamada bulunan A**** T**** P***** H**** Ltd. Şti. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/13. maddeleri uyarınca anılan ticari uygulamaları durdurma cezası verilmesine ve yukarıda yer verilen hususları içerecek şekilde inceleme konusu uygulamanın düzeltilmesine karar verilmiştir.

  • • 2024/2265 Numaralı S**** S**** A**** S*** ve T**** Ltd. Şti. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait **** URL adresli internet sitesinde yer alan ticari uygulamalar Kurul tarafından incelenmiştir.

Kurul tarafından, şikayet konusu S**** S**** A**** S*** ve T**** Ltd. Şti.ye ait **** adresli internet sitesinde, ücretsiz kargo ibaresinin yer almasına rağmen tüketici tarafından satın alma aşamasına gelindiğinde kapıda ödeme seçeneğinde 20,00-TL işlem bedeli alındığı, üstelik söz konusu kapıda ödeme seçeneğinin tüketicinin önüne önceden seçili bir şekilde geldiği belirtilerek tüketicinin dikkat, bilgi ve tecrübe eksikliğinden faydalanmak suretiyle normalde tercih etmeyeceği gönderim yöntemini seçmeye zorlanarak tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

Dolayısıyla inceleme konusu ticari uygulamaların; Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 28/1, 28/2, 28/4, 29/1 ve 32/. maddeleri ile ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar Eki’nde yer alan A -Aldatıcı Ticari Uygulamalar/22.maddesi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 62. maddesi, hükümlerine aykırı olduğu vurgulanarak ticari uygulamada bulunan S**** S**** A**** S*** ve T**** Ltd. Şti.  hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/13. maddeleri uyarınca 347.128-TL (Üçyüzkırkyedibinyüzyirmisekiz Türk Lirası) idari para ve anılan ticari uygulamayı durdurma cezaları verilmesine ve yukarıda yer verilen hususları içerecek şekilde inceleme konusu uygulamanın düzeltilmesine karar verilmiştir.

6.GIDA

  • • 2023/8034 Numaralı G**** P**** L*** A.Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait mobil uygulamada yer alan "K***’den Yok Böyle Menü" başlıklı reklamlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Şikayet konusu reklamda kampanyanın yalnızca kampanyayı gören tüketiciye ve bulunulan yere öze olduğu, yalnızca online ödeme ve restoran tarafından getirilmesi durumunda kampanyanın geçerli olduğu belirtilerek kampanya menüsünün içeriği belirtilmiştir. Ayrıca, Kurul tarafından söz konusu tanıtımda indirim miktarının sipariş verme ekranında sepette otomatik olarak düşeceği, başka bir kampanya ile birleştirilemeyeceği, firmanın kampanya koşullarında değişiklik yapma haklını saklı tuttuğu belirtilmek suretiyle kampanyaya katılım koşulları ile şartlarının açıklandığı vurgulanmıştır.

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda; firmaya ait mobil uygulamada yer alan "K***’den Yok Böyle Menü" başlıklı reklamlarda, reklam mevzuatı hükümlerine aykırı bir unsura rastlanmadığı ve dosyaya ilişkin iddiaların ispatlandığı kanaatine varılarak anılan kampanyaya ilişkin tanıtımların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olmadığı değerlendirilerek inceleme konusu tanıtımların, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesine aykırı olmadığına karar verilmiştir.

  • • 2024/1312 Numaralı D**** G*** Ü*** S*** ve P**** A.Ş. Kararı

Şikayet edilen firmaya ait ürün ambalajında ve **** URL adresli internet sitesinde “D****” markalı ürünlere yönelik reklamlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda; “D**** Geleneksel Karadeniz” isimli ürünün ambalajında “Geleneksel Karadeniz” şeklinde ifadelerin yer aldığı, firmanın internet sitesinde çay yapraklarının Doğu Karadeniz’den toplandığı yönünde ifadelere yer verildiği ve “Geleneksel Karadeniz” ifadeleri ile reklamlar yapıldığı fakat ürün ambalajında ürünün içeriği hakkında kullanım oranları belirtilmeksizin yerli ve ithal çaylar kullanılarak ürünün Türkiye’de üretildiğinin belirtildiği tespit edilmiştir.

Şikayete tabi firma tarafından Bakanlığa gönderilen yazıda ürünün içerisinde %58 ithal siyah çay olduğu, ürünün %41,88 yerli siyah çay içererek %0,12 aroma verici içeriğine sahip olduğu belirtilmiştir. Bu itibarla, Kurul tarafından ürünün içeriğinde çoğunluk ithal çay bulunmasına rağmen çayın "Karadeniz Çayı" olarak tanıtılmasının tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı nitelik teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

Bu itibarla, inceleme konusu tanıtımların Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin 5/1-a, 7/1- a, 7/4, 9/1-ç, 9/2, 21/1 ve 25/1-a maddeleri,  5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 24/3. maddesi, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2 7/3, 7/4, 7/5-a, 9/1, 9/5, 26/1 ve 32/1. maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. maddesi hükümlerine aykırı olduğu belirtilerek reklam veren D**** G*** Ü*** S*** ve P**** A.Ş. hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/12. maddeleri uyarınca 550.059-TL (Beşyüzellibinellidokuz Türk Lirası) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

7.SAĞLIK

  • • 2023/6342 Numaralı R*** Ö*** H**** İ***** T**** ve T** A.Ş. (Ö**** E*** Göz Tıp Merkezi A*****) Kararı

Şikayet edilen *** adresli sosyal paylaşım sitesinde "e******" ve "e******" kullanıcı isimli sayfalarda yer alan tanıtımlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Şikayet konusu tanıtımlarda *** adresli sosyal paylaşım sitesindeki "e******” isimli sayfada "Akıllı lens operasyonu olan Lübnan'dan mutlu bir hasta daha!" ifadelerine yer verilmiş, ayrıca Rusça ve İngilizce dilinde yapılmış olan tanıtımlarda Türkçe alt yazıya yer verilmiştir. Ayrıca, “e******” isimli sayfada ise "Kariyer planlarınızı ertelemeyin! Polis, asker, bekçi olmak için No Touch Laser ile gözlüklerinizden kurtulabilirsiniz." ifadelerine yer verildiği Kurul tarafından tespit edilmiştir.

Kurul tarafından, şikayete tabi tanıtımlardaki ifadeler ile firmanın sağlamış olduğu hizmetlere yönelik talep oluşturulmasının sağlandığı, sağlık alanında çalışan kuruluşun faaliyetlerine ticari bir görünüm kazandırmış olduğu ve söz konusu tanıtımların sağlık mevzuatında izin verilen bilgilendirme sınırını aşarak “reklam’’ niteliğinde olduğu değerlendirilmiştir.

Dolayısıyla inceleme konusu tanıtımların; 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'un 24. maddesi, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinin 8, 9 ve 39.maddeleri, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'in 29. maddesi, Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik'in 5/1-a, 5/1-d, 5/1-g, 5/1-ı, 5/2, 7/1-f ve 7/1-i maddeleri,  Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-b, 26/1 ve 32/1.maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61. Maddesi hükümlerine aykırı olduğu değerlendirilerek reklam veren R*** Ö*** H**** İ***** T**** ve T** A.Ş. (Ö**** E*** Göz Tıp Merkezi A*****) hakkında, 6502 sayılı Kanun'un 63. ve 77/12. Maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

8.ÖRTÜLÜ REKLAM

  • • 2024/1654 Numaralı G**** E*** Kararı

Şikayet edilen şahsa ait olduğu tespit edilen "g****" isimli sosyal medya hesabından yayınlanan paylaşımlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Şikayet konusu "@g****" isimli I**** hesabından yayınlanan 25.01.2024 tarihli hikaye paylaşımında; "Kirpik bakımımın ikinci aşaması, kirpik serumum müthiş. Diğeri tükenmiş gelince paylaşırım" ifadelerine yer verdiği, "A*** J**** kirpik serumum indirimde" başlıklı T**** uygulaması bağlantısına yer verildiği, yine aynı hesaptan çeşitli tarihlerde paylaşılan fotoğraflarda reklam yapıldığı belirtilmeksizin marka etiketlerine yer verildiği tespit edilmiştir.

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda; şahsa ait “g****” isimli I**** hesabından çeşitli tarihlerde yapılmış olan paylaşımlarda herhangi bir iş birliği, reklam ifadelerine yer verilmemesinin ve tüketicilerin reklam konusunda bilgilendirilmemesinin yönlendirme yapmak suretiyle söz konusu paylaşımlarda etiketlenen firmalara örtülü reklamının yapıldığı değerlendirilerek inceleme konusu paylaşımların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 6/1, 6/3, 6/4, 7/1,7/2, 7/3, 7/4, 7/5, 22/1, 22/2, 23/1-a, 23/1-b, 23/1-c ve 32/1. maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 61.maddesi, hükümlerine aykırı vurgulanmıştır.

Sonuç olarak, mecra kuruluşu G**** E**** hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63. ve 77/12. maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.

9.TURİZM

  • • 2024/1443 Numaralı Ç*** T**** T**** İ**** İ*** T*** S*** T*** Ltd. Şti Kararı

Şikayet edilen Ç**** T*** H**** isimli tesise ilişkin reklam ve tanıtımlar Kurul tarafından incelenmiştir.

Kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda; reklam verene ait sosyal medya hesabında yer alan reklam ve tanıtımlarda “Ç*** T*** H***” ibaresine yer verildiği,  reklam verenden söz konusu tanıtımlara ilişkin belge ve bilgi talep edilmesine rağmen herhangi bir cevap verilmediği,  reklam verenin mevzuata uygun bir turizm belgesinin olmadığının tespit edildiği, mevzuat gereği tesis tanıtımının ilgili Bakanlık’tan alınan belgeye uygun olarak yapılması gerektiği, belgeli tesislerin işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen isim ve türden farklı olarak belgelendirilmeleri halinde turizm belgesinde belirtilen isim ve tür esas alınarak tanıtım yapılmasının zorunlu olduğu, ayrıca tesisin bulunduğu yer olan Afyon Gazlıgöl Belediyesinden alınan yazıda “Ç*** T*** H***” şeklinde otel mahiyetinde tanıtımda bulunulabilecek bir tesisin mevcut olmadığının ifade edildiği belirlenmiştir.

Bu itibarla, Kurul tarafından “Ç*** T*** H***” şeklinde yapılan tanıtımların gerçeği yansıtmadığı, ilgili mevzuatına aykırı ve tüketicileri yanıltıcı nitelik arz ettiği değerlendirilmiş; şikayet konusu tanıtımların Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin 7/1, 7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a, 7/5-b, 7/5-c, 7/5-g, 9/1, 9/5 ve 32/1.maddeleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 61. maddesi hükümlerine aykırı olduğu belirtilmiştir.

Sonuç olarak, reklam veren Ç*** T**** T**** İ**** İ*** T*** S*** T*** Ltd. Şti hakkında, 6502 sayılı Kanun’un 63.ve 77/12.maddeleri uyarınca 550.059-TL (Beşyüzellibinellidokuz Türk Lirası) idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verilmiştir.

 

 

Paylaş: