Covid-19 (Koronavirüs) Salgınının Anonim ve Limited Şirket Genel Kurul Toplantılarına Etkisi ve Alınan Tedbirler
Yazan: Burcu Başak Boylu | 25 Mart 2020

Anonim ve Limited Şirketlerde Olağan Genel Kurul Toplantıları Normal Koşullarda Ne Zaman Yapılmalıdır?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda Anonim ve Limited Şirketlerde, olağan genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılması öngörülmektedir. Genel olarak şirketlerce takvim yılı tercih edilmiş olduğundan genel kurul toplantılarının mart ayı sonuna kadar yapılması gerekmektedir.

Covid-19 Salgınına İlişkin Ticaret Bakanlığı Tarafından Alınmış Tedbirler Nelerdir?

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından COVID-19 salgınının yayılmasının engellenmesi amacıyla özellikle şirket genel kurullarının yoğunlukla gerçekleştirildiği bu dönemde şirketlerin kurul toplantıları bakımından bazı tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve şirket sözleşmesine uygun olarak yönetim organları tarafından daha önce toplantıya çağrılan anonim ve limited şirketlerin olağan genel kurullarının, erteleme kararı alınması amacıyla genel kurulun toplanması beklenmeksizin, yönetim organları tarafından alınacak bir kararla iptal edilmesi imkanı tanınmıştır.  

Genel Kurul Toplantılarını İptal Etmek İstemeyen Şirketler Neler Yapabilir?

Türk Ticaret Kanunu’nun 1527’nci maddesi uyarınca, elektronik genel kurul sistemini kullanan ve genel kurul toplantısı gerçekleştirmek isteyen şirketler, salgının önlenmesi amacıyla pay sahiplerinin fiziki ortamda bir araya gelmesine gerek olmaksızın elektronik ortamda genel kurul toplantılarını gerçekleştirebilirler.

Şirket Sözleşmelerinde veya Esas Sözleşmelerinde Genel Kurul Toplantılarının Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İmkan Tanıyan Hüküm Bulunmayan Şirketler Elektronik Ortamda Toplantı Yapabilirler Mi?

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından şirket sözleşmelerinde veya esas sözleşmelerinde kurul toplantılarının elektronik ortamda gerçekleştirilmesine imkan tanıyan hüküm bulunmayan şirketlerin, bu dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları toplantıları “Elektronik Genel Kurul Toplantı Sistemi” ve “Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi” üzerinden gerçekleştirilebilmelerine yönelik tedbir alınmıştır.

Şirketlerin, bu imkandan Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketinden destek hizmeti almak suretiyle ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak şekilde yararlanmaları gerekmekte olup, şirketlerce elektronik ortamda kurul gerçekleştirilmesine imkan tanıyan hükme ilişkin sözleşme değişikliğinin bundan sonra yapılacak ilk genel kurul toplantısında gerçekleştirilmesi imkanı tanınmıştır.

Ticaret Sicil Gazetesi’nde Genel Kurul Toplantısına Çağrı Metni İlan Edilmiş Fakat Genel Kurul Toplantısını İptal Etmek İsteyen Şirketler Neler Yapabilir?

T.C. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 20/03/2020 tarihli ve 53382221 sayılı yazısı ile usulüne uygun olarak toplantıya çağrılmış genel kurulların ileri bir tarihte yapılmak üzere şirketlerin yönetim organlarının (yönetim kurulu/müdürler kurulu) alacağı bir karar ile iptal edilebileceği hususu uygun görülmüştür.

Bu kapsamda, Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne iletilecek Genel Kurul Toplantı Çağrısının İptali Duyurusu Gazetede yayımlanabilecektir. Genel Kurul Toplantısının İptali Duyurusu ilanı ile konuya ilişkin Yönetim/Müdürler Kurulu kararının noter tasdikli suretinin de iletilmesi gerekmektedir.

Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü Şubelerine Gidilmeksizin Vezne, İlan ve Onaylı Suret Talebi İşlemleri Gerçekleştirilebilir mi?

İlan talepleri ve gerekli evraklar posta ve kargo yolu ile Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü’ne iletilerek ilan ücretleri internet bankacılığı yöntemiyle ödenebilir. Onaylı suret talebi ise Müdürlüğün internet sitesi üzerinden iletilebilir. Talepler aynı anda işleme alınarak aynı gün kargolanmaktadır.

Paylaş: