Petrol Piyasasındaki Son Düzenlemeler
Yazan: B. Elif Duranay | 26 Ekim 2016

19 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve Kurul’un 6508 sayılı Kararı kapsamında petrol piyasasına ilişkin bazı yeni düzenlemeler öngörülmüştür.

Özetle, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliğini sonradan yitirmesi lisansa ilişkin tüm başvuruların ve işlemlerin iptaline ve mevcut lisansların da sonlandırılmasına neden olmaktadır. Geçerliliğini sonradan yitirdiği anlaşılan belgelerin tekrar sunulması için tanınan 15 günlük süreye ek bir süre artık verilmeyecektir. Belli durumlarda Kurul yetkisini Başkanlığa veya Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’na devredebilecektir. İhrakiyenin fiziki olarak tesliminin ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinin yanında lisanslarına ihrakiye teslim faaliyeti işli dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından da yapılması halinde üçüncü kişilerce tahsilât aracılık hizmetleri verilebilecektir.

  • Lisans başvurularının ve lisans tadillerinin sonuçlandırılmasında yetkili olan Kurul’un bu yetkisinin bir kısmı veya tamamının Başkanlığa veya Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’na devretmesi mümkün kılınmıştır.
     
  • Lisans tadil işlemlerinde ve lisans süre uzatım başvurularında sunulacak olan belgelerin geçerliliğini sonradan yitirdiğinin anlaşılması halinde belgenin ibrazı için verilen 15 günlük sürenin uzatılması için lisans sahibine verilen ek süre talebinde bulunma imkanı ortadan kaldırılmıştır.
     
  • Lisans tadil işlemlerinde ve lisans süre uzatım başvurularında sunulacak olan işyeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliğini sonradan yitirdiği anlaşılır ise lisans tadil işlemi bu durumun düzeltilmesi için herhangi bir süre verilmeksizin iptal edilecektir.
     
  • Lisans sürelerinin uzatım başvuruların sonuçlandırılması için taşıma, bayilik ve serbest kullanıcı lisanslarının süre uzatımı Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığınca, diğer lisansların süre uzatımı ise Kurul kararı ile sonuçlandırılırken artık tüm süre uzatım başvurularının Kurul kararı ile sonuçlandırılacağı düzenlenmiştir. Ama lisans ve lisans tadil başvurularında olduğu gibi süre uzatım başvurularında da Kurul’un bu yetkisini bir kısmı veya tamamının Başkanlığa veya Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’na devretmesi mümkün kılınmıştır.
     
  • Lisansın sonlandırılması kapsamında taşıma, bayilik ve serbest kullanıcı lisanslarının belli hallerde Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı tarafından ve diğer tüm lisansların Kurul kararı ile sona erdirileceği düzenlenmiştir. Ancak 17 inci maddenin birinci fıkrasında bentler halinde sayılan durumlarda Kurul’un lisansı sona erdirme yetkilerinin tamamı veya bir kısmını Başkanlığa veya Petrol Piyasası Dairesi Başkanlığı’na devretmesi mümkün. Yeni düzenleme kapsamında, işyeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliğini sonradan yitirdiğinin anlaşılması durumu da bu hallerden biri olarak düzenlenmiştir.
     
  • İhrakiye teslimi lisansı kapsamında yürütülebilecek faaliyetlere ilişkin olarak, ihrakiyenin fiziki olarak tesliminin ihrakiye teslimi lisansı sahipleri tarafından yapılması ve ikmalin yapıldığı taşıtların ihtiyaçları için kullanılması halinde, ihrakiyenin ihracat veya transit rejimi kapsamında deniz ve hava taşıtlarına ikmal edilmesinde üçüncü kişilerce tahsilat aracılık hizmeti verilebiliyor. Getirilen düzenleme ile, fiziki teslimin ihrakiye teslimi lisansı sahiplerinin yanında lisanlarına ihrakiye teslim faaliyeti işli dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından da yapılması halinde üçüncü kişilerin tahsilat aracılık hizmeti vermesine imkan tanınmıştır. Bu doğrultuda, 3274-3 sayılı Kurul kararında da revizeler yapılmıştır.

Sonuç olarak, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının geçerliliğini muhafaza etmesi konusu petrol piyasasında faaliyet gösteren tüzel kişiler için önemli bir hale gelmiştir ve geçerliliğini sonradan yitirdiği anlaşılan belgeler için tanınan 15 günlük süreye ek bir süre verilmemesi de bu süreçlerin artık daha ciddi bir şekilde işleyeceğini göstermektedir.

Paylaş: