Elektronik Tebligat Korkulu Rüyanız Olmasın!
Yazan: Burcu Başak Boylu | 04 Mart 2020

Elektronik Tebligat Nedir?

Elektronik tebligat (“E-Tebligat”), tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların Elektronik Tebligat Yönetmeliği’ne uygun olarak değiştirilemez ve inkâr edilemez şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla alıcılara iletilmesidir.

E-Tebligat Uygulaması Ne Zaman Başlamıştır?

E-Tebligat uygulaması 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren kanuni bir yükümlülük haline getirilmiştir ve uygulamaya alınmıştır.

E-Tebligat İlgilisine Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?

Elektronik ortamda yapılan tebligatlar, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci gün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz. Bu nedenle tarafınıza ulaşan elektronik tebligatları okumamış olsanız bile tarafınıza ulaştığı günü izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

E-Tebligat Sistemine Kayıt Sonrası En Temel Yükümlülükler Nedir?

Tebliğe bağlı sürelerin kaçırılmaması açısından elektronik tebligatlar düzenli olarak kontrol edilmelidir. E-Tebligat uygulaması yasal sürelerin kaçırılması gibi geri dönülmez sonuçlara yol açabileceği için sistemde bulunan bilgilerin de sürekli güncel tutulması gereklidir. Gerekli bilgilerde herhangi bir değişiklik olması durumunda ivedi bir şekilde sistem üzerinden bu bilgiler güncellenmelidir.

E-Tebligat Kaçırma Riskini Bertaraf Etmenin En Kolay Çözümü Nedir?

E-Tebligat adresine tebligat mesajı ulaştığında bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresiyle veya kısa mesaj yoluyla (SMS) bilgilendirilme özelliğini aktif ederek kendisine gelen tebligatlar hakkında bilgi alabilir. Böylelikle herhangi bir hak kaybının önüne geçilmiş olacaktır.

Paylaş: