Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Sürdürülebilirlik Denetimi Yönetmeliği 17 Ocak 2025 tarihinde 32785 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, sürdürülebilirlik denetiminin kapsamını, bu denetimi gerçekleştirmeye yetkili kişileri ve denetim yapılan kuruluşların sorumluluklarını belirlemektedir. Ayrıca, Bakanlık tarafından yapılacak inceleme ve denetimlerle ilgili düzenlemeler ile bu kapsamda uygulanabilecek idari para cezalarına da yer verilmektedir.
İçeriği kısaca özetlemek gerekirse, aşağıdaki maddeler halinde sıralanabilecektir:
- Sürdürülebilirlik denetiminin, yetkilendirilmiş denetim kuruluşları tarafından yürütülebileceği hüküm altında alınmıştır. Bu kuruluşlar bakımından (i) Bağımsız Denetim Resmi Sicili’ne kayıtlı olması, (ii) en az iki sorumlu denetçisinin bulunması, (iii) denetim kadrosunun asgari nitelik ve genişlik şartlarını sağlaması ve (iv) sürdürülebilirlik denetim rehberi oluşturmuş olması şartları aranacaktır.
- Denetim ekiplerinde yer alacak denetçilerin yetkilendirilmesi ise denetçinin (i) Bağımsız Denetçi Resmi Sicili’ne kayıtlı olması, (ii) Sürdürülebilirlik alanına ilişkin sınav konularında başarılı olması ve (iii) Belirtilen uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamış olması şartları aranmaktadır.
- Sürdürülebilirlik denetimi alanında denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilendirilmesine ilişkin özel bir resmi sicil kaydı ve ilan prosedürü oluşturulmuştur.
- Sürdürülebilirlik denetimi bakımından ise; yapılacak denetim sonucunda Türkiye Denetleme Standartlarına uygun bir rapor hazırlanması gerektiği, bu raporun denetim kuruluşunu temsilen sorumlu denetçiler tarafından imzalanacağı belirtilmiştir.
- Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun, denetim kuruluşlarının sürdürülebilirlik denetim faaliyetlerini denetleyeceği ve bu denetimlerin sonuçlarını her yıl bir rapor halinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’na sunacağı belirtilmiştir.
- Mevzuata aykırılığı tespit edilen denetim kuruluşları ve sorumlu denetçiler hakkında idari yaptırımlar; ikaz, uyarı, faaliyetlerin kısıtlanması, faaliyet izninin askıya alınması, faaliyet izninin iptali, idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir.
- Sürdürülebilirlik denetim raporlarının Türkiye Denetim Standartları’na aykırı düzenlenmesi ya da raporlarda yer alan bilgi ve değerlendirmelerin eksik, yanıltıcı veya hatalı olması durumunda ortaya çıkabilecek zararlardan denetim kuruluşları ve denetçilerin ayrı ayrı sorumlu tutulacağı ifade edilmiştir.
Yönetmelik yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bununla birlikte Geçici Madde 1 kapsamında bazı geçiş düzenlemelerine yer verilmiştir. Buna göre:
- 31 Aralık 2026’ya kadar denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesinde sürdürülebilirlik denetim rehberi şartı aranmayacak, ancak bu şartın 30 Haziran 2027’ye kadar sağlanması gerekecektir.
- 31 Aralık 2025’e kadar, sürdürülebilirlik alanında yetkilendirilmek isteyen bağımsız denetçiler için 8 aylık uygulamalı mesleki eğitim şartı aranmayacaktır.
- 1 Ocak 2026’dan önce biten hesap dönemlerine ait sürdürülebilirlik denetimlerinde, denetim ekibinde yalnızca sorumlu denetçi ve bir denetçinin sürdürülebilirlik yetkisi olması yeterli olacak; diğer denetçiler için bu şart aranmayacaktır.
- 31 Aralık 2028’e kadar sorumlu denetçi görevlendirmelerinde sürdürülebilirlik alanında en az üç yıl fiilen denetim yapmış olma şartı aranmayacaktır.
Detaylı bilgi için:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/01/20250117-19.htm