COP29 Bakü’de Dünya İklim Değişikliği Konferansı
İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı, COP, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir zirvedir. Bu sene COP’nin 29. oturumu 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilmektedir.
Birleşmiş Milletler öncülüğünde düzenlenen bu konferansın temel amacı, iklim krizinin üstesinden gelmek için ülkeler arası birlik ve beraberliği teşvik etmektir. Katılım gösteren ülkeler sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda geliştirdikleri ulusal iklim eylem planlarını sunacak ve iklim eylemine yönelik küresel stratejiler belirleyecektir.
Gündemdeki en önemli konulardan biri, iklim eylemi için finansman sağlanmasıdır. 2015’teki COP konferansında, iklim krizine en fazla katkıda bulunan ülkeler, krizden en çok etkilenen ülkelere her yıl 100 milyar dolar finansman sağlamayı taahhüt etmişlerdi. Bu yılki müzakerelerde, bu hedefin gerçekleştirilmesi ve toplanan fonların doğru yerlere aktarılması hususları tekrardan ele alınmaktadır. Zirvenin açılışında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gelişmekte olan ülkeler, Bakü’den eli boş ayrılmamalı. İklim finansmanı konusunda dünya ödeme yapmalı, yoksa bedelini insanlık ödeyecek ” ifadesini kullandı.
Şu ana kadar gündemde olan tartışmalar sonucunda: Birleşmiş Milletler karbon piyasasını onayladı, iklim krizine en çok katkıda bulunan ülkeler 2025 senesi için finansman hedefini 120 milyar dolar olarak belirledi ve ülkelerin performansları İklim Yönetimi İlerleme Matrisi (CAM) aracılığıyla analiz edildi.
Türkiye, zirvenin ilk günlerinde 2053 Uzun Vadeli İklim Stratejisi belgesini Birleşmiş Milletler’e sundu. Bu belge, Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmak için çizdiği yol haritasını detaylandırmaktadır. Belge, 2053 yılında nüfus artışına paralel olarak artacak enerji talebinin %69,1’inin yenilenebilir enerji kaynakları tarafından karşılanmasını öngörüyor. Ayrıca, nükleer enerji kapasitesinin Türkiye’nin toplam enerji talebinin %10’unu karşılayacak seviyeye çıkarılması planlanıyor. Buna ek olarak Türkiye COP 31’e ev sahipliği yapmak için adaylığını açıklamıştır.