Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Yıllık İzin Ücreti Alacağına Hakkaniyet İndirimi Uygulanması Yönünde Karar Verdi!
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllık izinlerin kullanıldığının yazılı delil ile ispatının mümkün olması sebebiyle söz konusu talebe hiçbir zaman hakkaniyet indirimi yapılamayacağı yönündeki görüşünden ayrılarak 2024/6366 E., 2024/9427 K. Sayılı, 04.06.2024 tarihli kararı ile, dava konusu uyuşmazlık özelinle yıllık izin ücretinde hakkaniyet indirimi yapılabileceği yönünde karar vermiştir.
Yargıtay incelemesine konu uyuşmazlıkta Genel Müdür olarak çalışan davacı taraf, iş akdinin haksız bir şekilde feshedildiğini, kendisine kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve ücret ödense de yapılan ödemelerin eksik olduğunu, elden ücret alındığını iddia ederek ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti alacağı, prim alacağı, ücret alacağı ve iade alınan bilgisayar bedeli alacağının teminini talep etmiştir.
Davalı taraf ise, davacının genel müdür olarak çalıştığını ve taraflar arasındaki hukuki ilişkinin vekalet sözleşmesi ilişkisi olduğunu, davacı işten ayrıldıktan sonra işyerine geldiğinde davacıya yasal alacaklarının ödeneceğinin belirtildiği ve ödemenin çek tanzim edilerek yapılmasının amaçlandığını, davacının kabul etmemesi akabinde ödemenin davacının banka hesabına yapıldığını ve ücretinin tamamının bankadan yatırıldığını, elden ödeme yapılmadığını savunmuştur.
Yerel Mahkeme tarafından yıllık izin ücreti yönünden;
- Davalı tarafından davacının yıllık izin alacağının ödendiğinin ispat edilemediği gerekçesiyle davacının yıllık izin ücreti talebinin kabulüne,
karar verilmiş, Yerel Mahkeme’nin kararına karşı davalı vekili tarafından davacının genel müdür olarak çalıştığı ve pozisyonunun getirdiği yetkiler dikkate alındığında yıllık izin kullanımına dair kendisine herhangi bir belgenin imzalatılamayacak olduğu fakat davacının yıllık izinlerini kullandığı ileri sürülerek istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi tarafından 2023/1419 E., 2023/2306 K. Sayılı dosya üzerinden yapılan istinaf incelemesi sonucunda;
- Davacının yıllık izinlerini kullandığına ilişkin davalı tarafından yıllık izin defteri veya ona eşdeğer bir yazılı belge sunulmadığı,
gerekçesiyle davacının yıllık izin ücretine hak kazandığı vurgulanarak davalı tarafın istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş; davalı vekili tarafından istinaf dilekçesinde belirtilen sebepler ileri sürülerek temyiz kanun yoluna başvurulmuştur.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2024/6366 E., 2024/9427 K. Sayılı, 04.06.2024 Tarihli kararı ile;
- İşverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile ispatlaması gerektiği, ispat yükünün işverene ait olduğu, hâkimin davayı aydınlatma yükümlülüğünün olduğunu,
- Yargılamaya konu uyuşmazlıkta, davacı asilin Yerel Mahkeme nezdindeki duruşma esnasında “üzerinden uzun zaman geçtiği için ne kadar yıllık izin kullandığını hatırlamadığını fakat bayram tatillerini de birleştirerek yıllık izinlerini kullandığını” beyan ettiği, davacının davalı şirket bünyesinde üst düzey yönetici olarak genel müdür pozisyonunda çalıştığı ve yıllık izin belgesi düzenlettirme yetkisine sahip olduğu, davacının çalıştığı 9 yıllık süre boyunca yıllık izin kullanmamış olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, davacının da beyanında yıllık izin kullandığını belirttiği fakat net bir açıklamada bulunulmadığı, bu nedenle Yerel Mahkeme tarafından davacının 9 yıllık hizmet süresi boyunca hiç yıllık izin kullanmaksızın çalıştığı kabul edilerek davacının yıllık izin ücreti talebinin kabulüne karar verilerek hüküm kurulmasının hukuka aykırı olduğu, İlk Derece Mahkemesi tarafından hükmedilen yıllık izin ücreti miktarına %50 oranında indirim yapılması gerektiği,
Gerekçesiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi’nin 2023/1419 E., 2023/2306 K. sayılı kararının ortadan kaldırılmasına ve İlk Derece Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmiştir.
Sonuç olarak, her ne kadar genel bir kural olarak yıllık izin ücreti alacağına hakkaniyet indirimi yapılmasa da Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından somut olay incelemesi yapılarak işveren tarafından yıllık izin belgesi sunulamasa da davacının işyerindeki pozisyonu, hizmet süresi ve yargılama esnasındaki beyanları doğrultusunda yıllık izin ücreti alacağında da hakkaniyet indiriminin yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Sonuç
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen karar, yıllık izinlerin kullandırıldığını ispat yönünden tüm uyuşmazlıklar için emsal kabul edilemeyecektir. Ancak ilgili karar ile uzun yıllar üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan ve yıllık izin belgeleri eksik olan çalışanlar bakımından işverenin ispat yükünün zorluğu da göz önünde bulundurularak somut olay bazında inceleme yapılması gerektiği ve yıllık izin ücretinde de hakkaniyet indiriminin yapılabileceği vurgulanmaktadır.
Üst düzey yöneticilerin yıllık izin kullanımına ve işverenin ispat yüküne dair içtihat değişikliklerini yakından takip ediyor ve paylaşıyor olacağız. Kararın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.