TÜRSAB Başvuru Süreci
TÜRSAB Nedir?
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, kısa adıyla TÜRSAB, 28 Eylül 1972 tarihinde yürürlüğe giren 1618 sayılı kanun ile kurulmuş, seyahat acentelerinin kuruluş işlemlerinden itibaren tüm işlemlerinde yetkili kurum olup, Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan nitelikleri haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür.
TÜRSAB’ın kuruluş amacı 1618 sayılı kanunun 32. maddesinde “seyahat acenteliği” mesleğinin yurt ekonomisine ve turizmine uygun surette gelişmesini sağlayıcı tedbirleri almak ve mesleki ahlak ve tesanütü korumak” olarak ifade edilmiştir. TÜRSAB, kuruluş tarihi olan 1972’den beri bu amaçlar doğrultusunda faaliyet göstermektedir.
Seyahat acentesi kuruluşunu gerçekleştiren her işletmenin üye olmak zorunda olduğu TÜRSAB’ın amacı, seyahat acenteliği mesleğinin ve faaliyet alanının temeli olan Türk Turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktır.
Seyahat acenteleri ile ilgili şikayetleri olan tüketiciler, TÜRSAB’a başvurarak hızlı bir şekilde çözüme ulaşabilirler. TÜRSAB, yönetim ve denetim görevleri üstlenerek seyahat acentelerinin belirli bir hizmet standardında çalışmalarını sağlar. Ayrıca, TÜRSAB, bölgesel yürütme kurulları aracılığıyla ülkenin önemli turizm merkezlerinde çeşitli projeler gerçekleştirir.
TÜRSAB Başvuru Süreci Nasıl İlerler?
Belirtildiği gibi Türkiye’de seyahat acentesi sıfatına sahip olmak için TÜRSAB üyesi olmak gereklidir. Bu üyeliğin ve seyahat acentesi sıfatının alınabilmesi için belli işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. “Seyahat Acentesi İşletme Belgesi” (“Belge”) almak isteyen tüzel kişi, bir dilekçe ve varsa marka tesciline ilişkin belge ile seyahat acentesi unvanı almak üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na (“Bakanlık”) başvurur. Bakanlık, başvuruyu uygun bulursa başvuru sahibine bildirir. Başvuru sahibi, Bakanlık tarafından acentelik sıfatına uygun olduğunun kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 30 (otuz) gün içinde ilgili posta tebligat belgesi ve diğer gerekli belgeler ile TÜRSAB’a başvuru yapar.
TÜRSAB’a üyelik işlemlerinin tamamlanması için gerekli işlemleri yerine getiren başvuru sahiplerinin, üyelik işlemlerinin tamamlanması için TÜRSAB faaliyetlerinin ilgililere tanıtıldığı yeni kurulan acenteleri bilgilendirme toplantısına katılımları gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan başvurular kapsamında TÜRSAB, Bakanlığa görüş bildirmektedir. Ardından, Başvuru Bakanlık tarafından uygun bulunduğunda, Belge düzenlenmesine ilişkin Makam Onayı hazırlanır. Makam Onayı’nın alınmasının akabinde ise, Belge düzenlenip TÜRSAB’a bildirilir. Belge, Bakanlık tarafından düzenlendiğinde TÜRSAB üyeliği kesinleşir ve kişi resmi olarak seyahat acentesi unvanını kazanır.
Belge alınmadan seyahat acentesi sıfatı kazanılamayacağından, Belge alınıncaya kadar seyahat acenteliği yapılması halinde, 1618 sayılı kanun uyarınca cezai yaptırım söz konusu olur.
Bakanlık tarafından “Acente” unvanının uygun görüldüğünün bildirilmesinden itibaren 30 (otuz) gün içinde TÜRSAB’a müracaat edilmemesi veya TÜRSAB’a yapılan başvurudan sonra TÜRSAB tarafından bildirilen eksik belge veya işlemlerin bildirim tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde tamamlanmaması veya gerçeğe aykırı belge verilmesi ya da beyanda bulunulması durumunda başvuru işlemden kaldırılır.
Neden TÜRSAB Başvurusu Gereklidir?
1618 Kanun numaralı Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği, ikinci bölüm 4. Maddesi şu şekildedir. “Seyahat acentası kuruluşunu gerçekleştiren her işletmenin üye olmak zorunda olduğu, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü Türkiye Seyahat Acentaları Birliğidir. Birlik kısaca TÜRSAB olarak anılır.”
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere TÜRSAB; seyahat acentesi kuruluşu aşamasında her işletmenin üye olmak zorunda olduğu bir kurumdur.
Seyahat Acenteleri Grupları ve Bu Grupların Farkları Nelerdir?
Seyahat acenteleri, sundukları hizmetlere göre A, B ve C grupları olarak üç temel gruba ayrılır. A grubu seyahat acenteleri geniş bir yelpazede seyahat acenteliği hizmetleri sunarlar. B grubu acenteleri ise uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile A grubu acentelerinin düzenlediği turların biletlerini satmak gibi hizmetler sağlarlar. Son olarak C grubu acenteleri ise sadece Türk vatandaşları için yurt içi turlar organize ederler.