Haziran | Sürdürülebilirlik Bülteni
1- EPİAŞ’ta İlk Gönüllü Karbon Kredisi Alım-Satımı Gerçekleşti.
Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), gönüllü karbon kredilerinin alım-satımına aracılık edecek yeni platformunu devreye aldığını açıkladı.
Konu hakkında bilgi veren EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli ARVAS, “EPİAŞ’ın yeni yazılımı, gönüllü karbon projelerine bağlı olarak üretilen karbon kredilerinin alım-satımına aracılık edecek. Ticaret konusu olan karbon kredileri, Gold Standard ve VCS (Verified Carbon Standard) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından onaylanarak elde ediliyor. Bu krediler, genellikle karbon ayak izlerini dengelemek isteyen şirketler tarafından talep edilmekte olup, Emisyon Ticaret Sisteminde tamamlayıcı bir işlev de görmektedir. Bugün ilk eşleşmenin gerçekleştiği platformumuz, karbon kredisi ticaretinin güvenli ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlayacak. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Bu yeni platform, karbon kredilerinin ticaretini kolaylaştırarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Detaylı bilgi için;
https://www.epias.com.tr/tum-duyurular/epiasta-gonullu-karbon-kredisi-alim-satimi-gerceklesti/
2- Dünya Bankası ve Türkiye, Yenilenebilir Enerji Kullanımını Artırma Çabalarını Destekleyecek 1 Milyar Dolarlık Program İçin Anlaşma İmzaladı.
Dünya Bankası ve Türkiye arasında yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya yönelik 1 milyar dolarlık program anlaşması imzalandı. Türkiye, Ulusal Enerji Planı’na göre 2035 yılına kadar güneş enerjisi kurulu gücünü 52,9 gigavata çıkarmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, program kapsamında dağıtık güneş enerjisi piyasasının kurulması ve genişletilmesi ile bir batarya depolama programının pilot uygulamasının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Program, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından iki aşamada uygulanacaktır. İlk aşamada, ticari ve sınai müşteriler için çatı üzeri ve zemine monte edilen güneş enerjisi sistemlerini geliştiren özel sektör yatırımcılarına doğrudan finansman sağlanacak, ikinci aşamada ise yerel ticari bankalar ve kiralama şirketleri desteklenecektir.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Türkiye, enerji dönüşümü konusunda en iddialı programlardan birine imza atmıştır. Dünya Bankası, 2035’e kadar yenilenebilir enerjiyi iki katına çıkarma hedefini olumlu karşılamakta ve bu projelerle enerji güvenliğini sağlama, tüketiciler için enerji maliyetlerini düşürme ve iklim değişikliğiyle mücadele çabalarında Türkiye’ye eşlik etmekten mutluluk duymaktadır.” dedi.
Dünya Bankası finansmanı, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (IBRD) sağlanacak 600 milyon avro kredi, Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) sağlanacak 30 milyon dolar kredi ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı’ndan (ESMAP) sağlanacak 3 milyon dolar hibe finansmanından oluşacaktır. Program ayrıca 259 milyon dolar tutarında özel sermaye de çekecektir.
Bu program, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması ve çevresel sürdürülebilirliği artırması için önemli bir adım olarak görülmektedir.
Detaylı bilgi için;
3- QNB Finansbank, uluslararası piyasalarda 500 milyon dolarlık ilk sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirdi.
QNB Finansbank, 500 milyon dolar tutarındaki ilk sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirdi. Beş yıl vadeli ihraç, yurt dışı yatırımcılardan 3,5 katı aşkın talep gördü ve işlemin getiri oranı %7,375, kupon oranı ise %7,250 olarak belirlendi.
Bu ihraç ile QNB Finansbank, 2015’ten bu yana beş yıl vadeli ABD Hazine Bonosu’na en yakın getiri oranı ile borçlanan Türk bankası olurken, Eylül 2021’den beri en düşük borçlanma oranına sahip oldu.
QNB Finansbank Genel Müdürü tarafından yapılan açıklamaya göre, Eurobond ihracından elde edilecek kaynak, yenilenebilir enerji, temiz ulaşım ve temel hizmetlere erişim gibi yeşil ve sosyal projelere yönlendirilecek. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, “İlk sürdürülebilir Eurobond ihracımız ile düşük karbonlu ekonomiye geçişi ve sosyal kalkınmayı destekleyecek projelere kaynak sağlayacağız. Bu işlem, global piyasalarda Türkiye ekonomisine ve QNB Finansbank’a duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.” dedi.
Detaylı bilgi için;
4- BİM, 2023 Yılına Ait Finansal Sonuçları ve Çevresel, Toplumsal, Yönetişim Etkilerini İçeren İlk Entegre Faaliyet Raporunu Yayımladı.
BİM, 2023 yılına ait finansal sonuçları ve çevresel, toplumsal, yönetişim etkilerini içeren ilk entegre faaliyet raporunu yayımladı. CEO Haluk Dortluoğlu, 2024 yılında sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını 2 milyar TL’ye çıkarma hedeflerini açıkladı. 2023’te, iklim krizinin getirdiği risklerle başa çıkmak için çevresel etkileri azaltma çalışmalarına devam eden şirket, yenilenebilir enerji, su yönetimi, ambalaj ve atık yönetimi gibi alanlarda önemli gelişmeler kaydetti.
Dortluoğlu, sınırlı doğal kaynaklarla sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmanın kritik önem taşıdığını vurguladı. BİM, 2023’te 1 milyar TL değerinde sürdürülebilirlik odaklı yatırım yaptı ve bu miktarı 2024’te iki katına çıkarmayı planlıyor. Şirket, sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleri doğrultusunda enerji verimliliğini artırmaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye devam ediyor.
Etkin maliyet yönetimi ve artan müşteri trafiği sayesinde büyümesini sürdüren BİM, 2023 yılında Türkiye, Fas ve Mısır’da 972 yeni mağaza açarak toplam cirosunu 328 milyar TL’ye çıkardı. Sürdürülebilirlik çalışmalarında da ilerleme kaydeden şirket, güneş enerjisi projeleri ile elektrik tüketiminin %4’ünü karşılayarak, 2025’te bu oranı %25’e çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, ambalaj ve atık yönetimi çalışmalarında 21 milyon TL tasarruf sağladı.
Detaylı bilgi için;
https://www.dunya.com/sirketler/bimden-2024te-2-milyar-tllik-surdurulebilirlik-odakli-yatirim-hedefi-haberi726907#:~:text=B%C4%B0M%20CEO’su%20Haluk%20Dortluo%C4%9Flu,odakl%C4%B1%20yat%C4%B1r%C4%B1m%20ger%C3%A7ekle%C5%9Ftirmeyi%20hedeflediklerini%20s%C3%B6yledi.&text=B%C4%B0M%2C%201%20Ocak%2D31%20Aral%C4%B1k,faaliyet%20raporunu%20kamuoyu%20ile%20payla%C5%9Ft%C4%B1.
https://www.bim.com.tr/FaaliyetRaporlari/2023/2023%20Entegre%20Faaliyet%20Raporu.pdf
5- Türk Telekom’dan 500 Milyon Dolarlık Sürdürülebilir Eurobond İhracı
Türk Telekom tarafından yapılan açıklamaya göre; Türk Telekom, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini iş stratejilerinin merkezine alarak, finans sektörü dışında Sürdürülebilir Eurobond ihraç eden ilk şirket olmuştur.
Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi doğrultusunda sürdürülebilir finans piyasası aracılığıyla yeşil, sosyal veya sürdürülebilir tahvil/kredi araçlarına erişim sağlayan Türk Telekom, 500 milyon dolar tutarında ilk Sürdürülebilir Eurobond ihracını gerçekleştirmiştir.
Yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği tahvil ihracı öncesinde, Avrupa, Asya ve Amerika’dan 55’in üzerinde yatırımcıyla görüşmeler yapılmıştır. 177 kurumsal fondan ihraç miktarının yaklaşık 5 katı talep gelmiştir. Talep, Asya, Amerika, İngiltere ve Avrupa’daki ülkelerden gelmiş olup, talebin yarısı İngiltere ve Amerika’da yoğunlaşmıştır. Katılan fonlar, uzun vadeli yatırımcı profiline sahip yüksek kaliteli Gelişmekte Olan Ülke yatırımcılarından oluşmuştur. Talep büyüklüğünde, ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetişim) odaklı veya yalnızca ESG yatırımı yapan fonların ilgisi etkili olmuştur.
Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, “Sürdürülebilirlik anlayışımızı bir adım daha ileriye taşıyan önemli bir kilometre taşına imza atarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu bir finansman stratejisi oluşturduk. Elde ettiğimiz fon ile yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği sağlayan projeler başta olmak üzere birçok yeşil projeye olan yatırımlarımızı finanse edeceğiz. Sürdürülebilirlik alanındaki başarıları küresel endeksler ve kuruluşlar tarafından tescillenen bir şirketiz. Sürdürülebilirlik hedeflerimizle uyumlu finansman stratejimizle çevreci teknoloji yatırımlarımız güçlenerek devam edecek.” ifadelerini kullanmıştır.
Detaylı bilgi için;
6- 2023 Yılına Ait Avrupa İklim Raporu Yayınlandı!
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan 2023 Avrupa İklim Raporu (ESOTC 2023) yayınlandı. Araştırmacılara, gazetecilere, politikacılara ve iklime duyarlı sektörlerde çalışan profesyonellere yönelik olarak hazırlanan raporda, iklim değişkenlerinin neler olduğu, tanımları ve analizlerini ile birlikte ayrıca iklim politikası ve eylemelerine ilişkin bir tartışma ortamı sunulmaktadır.
Söz konusu raporun hazırlanması için birden fazla farklı örgüt ve kuruluş tarafından elde edilen veriler değerlendirmekte olup raporda önceki yıla ilişkin dünyadaki temel iklim değişkenlerine projeksiyon tutmakta olup iklimi şekillendiren faktörleri detaylıca ortaya koymakta ve iklimle ilgili önemli olayları ön plana çıkmaktadır. Yine Raporda, Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayınlanan “Küresel İklimde Öne Çıkanlar” isimli raporda yer verilmiş olan 2022 yılının kaydedilen en sıcak yıl açıklamaları da dikkate alınarak bahsedilen rekor sıcaklıkların farklı bölgelere etkileri de değerlendirilmektedir.
Buna göre, 2023 Avrupa İklim Raporu’nda Türkiye için ise Türkiye’nin Batı bölgeleri normalden daha yağışlı bir dönem geçirdiği, Eylül ayında rekor düzeyde yağış ve seller yaşandığı ayrıca Eylül ayında meydana gelen Daniel Kasırgası sonucunda Türkiye’de 8 kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
Detaylı bilgi için;
https://iklim.gov.tr/2023-avrupa-iklim-raporu-yayinlandi-haber-4262
7- Avrupa Komisyonu, Yeşil Anlaşma Sanayi Planı Kapsamında 120 milyon Euro’luk İspanyol Düzenlemesini Onayladı.
Avrupa Komisyonu, Yeşil Anlaşma Sanayi Planı kapsamında 120 milyon Euro’luk İspanyol düzenlemesini onayladı. Bu önemli adım, yeşil ekonomiye geçişi hızlandırmak ve endüstrideki kritik sektörlerin bağımlılığını azaltmak için alınan tedbirleri desteklemeyi amaçlıyor.
Söz konusu düzenleme, bataryalar, güneş panelleri, piller, ısı pompaları, elektroliz cihazları rüzgâr tribünleri, karbon kullanımı ve depolama ekipmanları gibi yeşil enerji ekipmanlarının hammaddelerini üreten şirketleri hedef alıyor. Böylece, yeşil dönüşümü hızlandırmak ve net sıfır ekonomiye geçiş için hayati öneme sahip ekipmanların üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor. Düzenleme, 31 Aralık 2025’e kadar geçerli olacak ve Yeşil Anlaşma Endüstriyel Planı’nın etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacak.
Detaylı bilgi için;
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_24_2601
8- Avrupa Birliği ve Avustralya, Kritik ve Stratejik Sürdürülebilir Madenler Konusunda Ortak Hedeflere Yönelik Bir Mutabakat Zaptı İmzaladı.
Mayıs ayında Avrupa Birliği ve Avustralya, Kritik ve Stratejik Sürdürülebilir Madenler konusunda ortak hedeflere yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, Avrupa Birliği’nin yeşil ve dijital dönüşümü için gerekli altyapı ve malzemeleri tedarik etmeyi, Avustralya’nın ise yerel maden sektörünün gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu mutabakat, maden arama, çıkarma, işleme, rafine etme, geri dönüşüm ve atık yönetimi gibi süreçleri ele alırken, AB ve Avustralya’nın temas ettiği ülkelerde çevresel etkileri azaltmayı ve yerel topluma fayda sağlamayı da hedeflemektedir.
Anlaşma kapsamında sürdürülebilir hammadde değer zincirlerinin entegrasyonundan, araştırma ve inovasyona; çevre ve iklim ayak izinin azaltılmasından, yüksek standartların ve işçi koşullarının sağlanmasına kadar geniş bir yelpazede iş birliği hedeflenmektedir. Mutabakat, sürdürülebilir kritik maden değer zincirlerinin oluşturulmasını desteklemesinin yanı sıra yeşil ve dijital dönüşüme odaklanarak savunma ve havacılık gibi sektörler bakımından da önem arz etmektedir.
Daha fazla bilgi için;
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_2904
9- “İklim Projeksiyonları Farkındalık Artırma Konferansı” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İş Birliğinde Gerçekleştirildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ile Ankara’da İklim Projeksiyonları Farkındalık Artırma Konferansı gerçekleştirildi. Etkinlik, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı” projesi kapsamında yapıldı.
Konferansın açılış konuşmacılarından biri olan İklim Değişikliği Başkanı Sayın Prof. Dr. Halil HASAR, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede yerel düzeyde iklim tehlikelerini ve sektörel riskleri belirlemenin önemini vurguladı ve bu doğrultuda “Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi” kapsamında Türkiye’nin iklim projeksiyonlarını güncellemeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Toplantıda ayrıca Türkiye’nin iklim projeksiyonlarını güncellemeyi hedefleyen çalışmaların ayrıntıları paylaşıldı. Prof. Dr. Halil Hasar, dinamik ölçek küçültme metoduyla yüksek çözünürlüklü iklim projeksiyonları oluşturulacağını ve bu projeksiyonların yerel iklim değişikliği eylem planlarına bilimsel bir temel sağlayacağını vurguladı. TÜBİTAK’ın MareNostrum-5 süper bilgisayarı kullanılarak gerçekleştirilecek bu çalışmaların kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve akademik dünyaya önemli katkılar sunacağı belirtildi. Konferansın sonunda İklim Değişikliği Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında 2100 yılına kadar bölgesel iklim modeli çalıştırılmasını sağlayacak bir protokol imzalandı.
Daha fazla bilgi için;
10- Avrupa Konseyi Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi’nin (CSDDD) Kabul Edildiğini Duyurdu.
Şirketlerin değer zincirleri boyunca insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini ele almaları için yükümlülükler getiren mevzuatın kabul edilmesinde son adımı teşkil eden Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (CSDDD)* ilk olarak Şubat 2022’de Avrupa Komisyonu tarafından önerilmişti. 24 Mayıs 2024 tarihinde ise Avrupa Konseyi direktifin üye devletler tarafından onaylandığını duyurdu.
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi her ne kadar Aralık 2023’te direktif üzerinde anlaşmaya varmış olsa da Almanya’nın şirketler üzerinde yaratacağı bürokratik ve potansiyel yasal etki endişesiyle düzenlemeyi desteklememesinin ardından Avrupa Konseyi’ndeki oylama ocak ayında ertelenmişti. İtalya’nın da daha sonra desteğini çektiği bildirilince direktifin kabulü daha da şüpheye düştü ve nihayetinde Fransa’nın yeni kuralların kapsamını yalnızca Avrupa Birliği’ndeki en büyük şirketlere indirgemeye yönelik talebinin ardından direktifte revizyonlar yapılması gerektiğinden uygulanma süreci de uzamış idi.
Direktifte yapılan ana değişikliklerden biri, mevzuat kapsamındaki şirketlerin sayısının önemli ölçüde azaltılmasıydı; çalışan sayısı için belirlenen eşik 500 çalışandan 1.000 çalışana ve gelir için belirlenen eşik ise 150 milyon €’dan 450 milyon €’ya çıkarıldı. Belirlenen yeni sınırlarla birlikte CSDDD kapsamındaki şirket sayısı yaklaşık üçte iki oranında azaldı.
Direktife yapılan değişiklikler arasında ek olarak mevzuatın aşamalı olarak yürürlüğe girmesi de yer aldı. Bu kapsamda uygulamalara 2027 yılında 5.000’den fazla çalışanı ve 1,5 milyar €’dan fazla geliri olan şirketlerle başlanacak, ardından bu sayıları 2028 yılında 3.000’den fazla çalışanı ve 900 milyon € gelirden fazla olan şirketler takip edecek ve 2029 yılında direktif, diğer tüm şirketler için geçerli olacaktır.
- CSDDD şirketlerin tedarik zincirlerinde ve dağıtım, geri dönüşüm gibi alt faaliyetlerinde insanlar ve dünya üzerindeki (çocuk işçiliği ve kölelikten kirlilik ve emisyonlara, ormansızlaşmaya ve ekosisteme verilen zarara kadar) etkileri belirleme, değerlendirme, önleme, azaltma, ele alma ve düzeltme yükümlülüklerini ortaya koymaktadır. Direktif ayrıca şirketlerin işlerini Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlandırma hedefiyle uyumlu hale getirmek için geçiş planları benimsemelerini gerektirmekte ve üye devletlere uymayan firmaları soruşturmak ve ceza uygulamak için denetleyici makamlar kurma yetkisi vermektedir.
Daha fazla bilgi için;
https://www.esgtoday.com/eu-adopts-environmental-human-rights-sustainability-due-diligence-law/
11- Birleşmiş Milletler Küresel Anlaşması (UN Global Compact) Sürdürülebilir Büyümeyi Teşvik Amacıyla CMO Düşünce Laboratuvarı (CMO Think Lab) Projesini Duyurdu
Tüketici algılarını şekillendirmek ve sürdürülebilir büyüme ile etki sağlamak için davranış değişikliği yaratma konusunda marka yöneticileri, iletişimciler, baş pazarlama sorumluları son derece önemli yere sahiplerdir. Buna karşılık, Sürdürülebilir Pazarlama 2030 raporunun sonucunda anılan bu grubun büyük bir kısmının sürdürülebilir bir gelecek için büyümeyi yönlendirecek bilgiden yoksun olduğu tespitine yer verilmiştir.
Sürdürülebilirlik stratejilerini geliştirmek ve etkinleştirmek konusunda pazarlamanın küresel yönlendirme olasılığı nedeniyle Birleşmiş Milletler Küresel Anlaşması (UN Global Compact), Gerçek Büyüme Enstitüsü (IRG) ile iş birliği içinde, ilk CMO Düşünce Laboratuvarı’nın (Think Lab) bir parçası olarak küresel pazarlama liderlerinin zorlukları, fırsatları ve ihtiyaçları hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere bir grup pazarlama sorumlusunu bir araya getiriyor. Bu gruptaki pazarlama sorumlularının interaktif atölye çalışmaları, danışmanlıklar, web seminerleri ve diğer etkinlikler yoluyla sürdürülebilir büyüme ve olumlu etki yaratmak için gereken bilgi ve araçlarla güçlendirilerek gelecekteki programlara yön vermeleri amaçlanmaktadır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) üzerinde etkili olmaya yardım etmek için küresel, bölgesel ve yerel düzeylerde program sonrası çıktıların paylaşılması hedeflenmektedir.
Daha fazla bilgi için;
https://unglobalcompact.org/take-action/think-labs/chief-marketing-officer