Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Edinimine İlişkin Önemli Değişiklikler
Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulama Yönetmeliği kapsamında çıkarılan 2019/5 Sayılı Genelge’ de yapılan değişiklik ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulamasında 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda;
- SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLER
🔺 Taşınmaz satış vaadine dayalı işlemlerin 01.01.2023 tarihinden itibaren tek sözleşme ile yapılması koşulu getirilmiştir. Bu bağlamda; birden fazla taşınmaza istinaden satış vaadi sözleşmeleri imzalanması durumunda toplam bedel 400.000 ABD Dolarını geçse dahi vatandaşlık başvurusu yapılamayacaktır.
🔺Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile satın alınan taşınmazlar, başka bir taşınmaz ile birlikte 400.000 ABD Doları bedeli tamamlamak için kullanılamayacaktır.
- HİSSELİ SATIŞA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKER
🔺Taşınmazın hisseli edinimi ile vatandaşlık başvurusunda bulunulamayacaktır. Örnek vermek gerekirse bedeli 900.000 ABD Doları olan bir taşınmazı iki yabancı eşit hisse oranında edinse dahi vatandaşlık başvurusunda bulunamayacaklardır. Her bir taşınmaz için sadece bir yabancı kişi malik olabilecek ve sadece yabancı malik tarafından vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.
- DÖVİZ ALIM BELGESİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLER
Satış vaadi sözleşmesinde döviz alım belgesinin en az peşin ödenen kısım için ve en geç sözleşme tarihinde düzenlenmiş olması gerektiği düzenlenmiştir.
- DİĞER ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
🔺Taşınmaz bedel transferlerinin/ödenmesinin yapılmasında bankalar tarafından sunulan güvenli ödeme sistemlerinin isteğe bağlı olarak kullanılması mümkün kılınmıştır. Bu bağlamda bloke çek ile ödeme yapılmasına açıkça izin verildiği değerlendirilmektedir.
🔺Satış veya satış vaadine konu ikinci el taşınmaz/taşınmazlar, herhangi bir yabancı gerçek kişi tarafından son üç yıl içerisinde Türk vatandaşı/şirketine devredilmiş taşınmazlardan olmamalıdır. Eser sözleşmelerinden kaynaklanan edinimler bu maddenin istisnası olarak belirlenmektedir.